2012 m. balandžio 27 d., penktadienis

Grietininė duona

Na, o kol kilo New York'o duona (beje, man jos skonis priminė Ciabatą), greituoju būdu iškepiau baltos grietininės duonos.... Ji tiesiog tirpsta burnoje.
O greituoju būdu, nes kepiau duonkepėje.. O istorija su ja buvo tokia. Vyras pusę metų zyzė, kad mums reikia duonkepės... Prisizyzė - pernai per Kalėdas jam ir atnešė Kalėdų senelis :) Tai džiaugėsi labiausiai - iš karto nubėgo duonos kepti :) Kad labai naudojam, tai negaliu pasakyti, bet kartą į mėnesį tikrai išsikepam duonytės.. Nors su ja ir tešlas visokias minkyti galima (man kažkaip vis pasirodo, kad dubenyje paprasčiau tai padaryti...) ir uogienes virti (dar nebandžiau). Tai va, receptukų irgi daug nebandėm, nes labai greitai atradom mėgiamą receptą, pagal jį ir kepam :) Receptuką radom knygelėje "Kepame duoną namuose", bet vėl gi, šiek tiek jį pakeičiau :)
Beje, šią duoną siūlau išsikepti ir neturintiems duonkepės, tiesiog reikės įdėti šiek tiek darbo :)


Taigi, Jums reikės:
1/2 stiklinės šilto pieno (originale buvo vanduo)
1/3 stiklinės grietinės
1 kiaušinio (jį reikia šiek tiek šakute paplakti)
1 valg.š. sviesto (išlydom jį)
2 valg.š. cukraus
1 arb.š. druskos
3 stiklinės miltų
2 arb.š. sausų mielių


Aš tiesiog viską sudėjau į duonkepę ir viskas :) Pasirinkau programą "greitai paruošiama balta duona" (kepa maždaug 2,5 val), svoris 750 g, apskrudimo lygis - pagal Jūsų poreikį.



Tie, kas neturi duonkepės daro šitaip:
Visus produktus, išskyrus mitus ir mieles, sumaišo, mieles sumaišo su miltais. Ant miltų supilam sumaišytus skystus produktus, išminkom tešlą ir paliekam kokia valandžikei pakilti.. Kai pakyla, dar gerai ją išminkom, dedam į miltais pabarstytą formą ir dar kokį pusvalanduką duodam jai pakilti. Pakyla, kišam į įkaitintą orkaitę (manau 180 laipsnių užteks).

O mano duonkepė va kaip gražiai darbuojasi


Ir.. praėjus 2 val ir 40 min ištraukiam skanų ir garuojantį rezultatą...


Neminkyta New York Times duona (pasiskolinau iš Indrės...)

Šiandien pas mane duonos kepimo diena :) Šiaip ar taip, artėja savaitgalis, duonos nereikės pirkti :) Varčiau Indrės blog'ą ir suviliojo viena duonelė.. Toookia skani pasirodė, su skylutėm.. Visada norėjau išbandyti ciabatas ir panašaus pobūdžio duoneles. Kadangi New York Times duona pasirodė absoliučiai nereikalaujanti pastangų ir jokių "blatnų" produktų, vakar užmaišiau, o šiandien jau sugraužiau kamputį skanios šiltos duonikės (nors sako negalima šiltos duonos valgyti, bet kaip čia atsilaikysi tokiam gardumynui) :)
Taigi, pradedam :)




 Kepaliukui reikės:
3 stiklinių miltų
1/4 šaukštelio sausų mielių
1 šaukštelio druskos
1 + 5/8 puodelio šilto vandens (viso kažkur 385 ml gaunasi)
Šiek tiek miltų pabarstymui

Puodelis 236 ml.

Į indą persijojame miltus, suberiame druską, mieles ir supilame šiltą vandenį (aš iš krano pyliau). Viską išmaišome. Tešla gaunasi lipni, tokia net skystoka pasakyčiau... Tešlą uždengiame maistine plėvele ir laikome kambario temperatūroje 18 - 20 valandų. Vat taip va:


Iškilusios tešlos paviršius bus padengtas oro pūslelėmis, o pati tešla lipni ir minkšta.



 Tešlą išimame iš dubens ant miltuoto paviršiaus. Kelis kartus ją perlenkiame pusiau, neminkant, kad susiformuotų rutulys. (Tiesą sakant, tešla labai lipo prie rankų, rutulys nelabai formavosi...) Tešlą perkeliam ant pamiltuoto rankšluosčio. Miltais pabarstom viršų ir uždengiam kitu rankšluosčiu bei paliekam maždaug 2 valandoms kambario temperatūroje, kad pakiltų. (Apklojau ir galvojau kaip aš ją nuo to rankšluosčio nukrapštysiu...)
Kuomet tešla pakyla į orkaitę statome kokį nors 2,5 - 3 L talpos indą su dangčiu (aš naudojau stiklinį). Orkaitę ir joje esantį indą įkaitinam iki 230 laipsnių.
Įkaitusį indą traukiame iš orkaitės ir tešlą perkeliam į indą, lygiąja puse į apačią. (beveik gavosi :) Uždengiam karštu dangčiu ir kepam 30 minučių,, tuomet nuimam dangtį ir kepam dar 15 - 30 minučių (priklausomai nuo to, kokio apskrudimo pageidaujate), kol viršus gražiai paruduos.
Iškepus atrodė šitaip:



Jums tikriausiai irgi iškilo klausimas kaip ją iš ten iškrapštyti... :) man irgi iškilo... Galvojau, kad teks tame inde ir pjaustyti... Bet...palaukiau kol šiek tiek atvės (kad prie indo galima būtų liestis) ir tada išėmiau :)
Valio :)))) Išėjo... O jau buvau suabejojus :)


P.s. nepamirštam saugaus elgesio taisyklių su karštais įkaitusiais stikliniais indais!!!!
P.p.s. Ačiū Indre, ir toliau mėginsiu tavo receptukus :)


http://indresskanumynai.blogspot.com/2012/03/neminkyta-new-york-times-duona.html


Varškės apkepas

Kadangi vakarienę reikėjo vis tiek ruošti, o siaubingai tingėjau ir nelabai ko šaldytuve buvo, nusprendžiau iškepti varškės apkepą (varškės iš Jurgos mamos parsivežiau, kaimiškos, skanios... Kiaušinių irgi) :).. Kaip pagrindą ėmiau Beatos receptą, šiek tiek jį savaip patobulinau ir gavosi va kaip :)


Reikės:

360 g. varškės (2 pak.)
3 kiaušiniai
100 ml grietinės (galima keisti kefyru)
porą valg.š. cukraus (nemėgstantys labai saldžiai deda mažiau)
1,5 valg. š. manų kruopų (galite dėti ir miltų)
2 valg. š. džiuvesėlių (mano vyras mėgsta kietesnį varškės apkepą, bet užtektų tik manų, arba tokį pat kiekį miltų galima dėti)
2 bananai (kita kartą dėsiu 1)
1 obuolys
žiupsnelis cinamono, šiek tiek malto muskato
saujelė džiovintų spanguolių (daug kartų skaniau nei razinos)

Gaminame:
Varškę, cukrų, grietinę, bananus ir kiaušinio trynius sudedam į dubenį ir viską ištrinam blenderiu (galima ir šakute, bet blenderiu man patogiau ir greičiau pasirodė), supilam džiuvesėlius ir manų kruopas, supjaustytą obuolį.


Suplakame baltymus iki standžių putų ir sudedame į varškės masę.



Atsargiai išmaišome. Formą ištepam sviestu, pabarstome džiuvesėliais ir sukrečiame varškės masę.


Orkaitę įkaitinam iki 200 laipsnių, kepam apie 30-45 min, priklausomai nuo orkaitės ir pasirinktos formos. Patikrinam su mediniu pagaliuku. Iškepęs atrodo šitaip:


Palaukiam kol šiek tiek atauš, pjaustom ir valgom :) Mūsų šeimoje jis valgomas su grietine ir uogiene :) Greita, paprasta ir skanu :) Kartu ir vakarienė, ir desertas :)

P.s. Tą vakarą vyras nieko skanaus nebeprašė :)

2012 m. balandžio 26 d., ketvirtadienis

Pradžia...

Na va, Indrės (kažkada ir Dominyka sakė...) paraginta, sukūriau ir aš savo blog'ą, kad galėčiau dalintis savo virtuvės paslaptimis... :)  Pažiūrėsim kaip seksis :) Kai tik leis mano mažiukas, būtinai rašysiu :)