2012 m. spalio 11 d., ketvirtadienis

Moliūgų sriuba

Pernai vis viriau trintas moliūgų sriubas. Kur nieko daryt nereik.. supjaustei, įkišai į orkaitę, tada sumetei jau minkštas daržoves į puodą, užpylei sultiniu ir viskas.. Bet šį mėnesį ant Beatos kalendoriaus puikavosi kitokia moliūgų sriuba. Su manų kruopomis, su vištiena.. Pabandžiau :) Valgė ir mano mažuliukas :) Tad tikrai rekomenduoju. Juk moliūgų pilnos pakampės šiuo metu :)

Reikės:
1 vištos krūtinėlės (užtektų ir pusės)
1 svogūno
2 morkų
500 g moliūgo
30 g sviesto
1 l sultinio (arba 1 l vandens ir 2 kubelių vištienos sultinio)
4 valg. š. manų kruopų
grietinėlės užbalinimui (aš dėjau grietinę, puikiai tiks ir pienas)
jei mėgstate, čiobrelio šakelė

Smulkiai supjaustome svogūną, morką sutarkuojame. Svogūnus apkepiname svieste. Kai suminkštėja, dedam morkas. Kai ir jos apkepa, dedame nedideliais kubeliais supjaustytą vištieną.
Kai viskas lengvai apkepa, sudedam į puodą. Moliūgą supjaustome nedideliais kubeliais ir taip pat sudedame į puodą, jei dedate, įmetame čiobrelį. Viską užpilame sultiniu ir verdame apie 15-20 min., kol suminkštės moliūgas. Suberiame manus ir dar paverdame 5 min. Paragaujame ar nieko netrūksta, užbaliname sriuba ir valgome :)
Nespėjau net nufotografuoti dubenėlyje :) Puikiai tinka ir vakarienei, nes po tokios sočios sriubos antro patiekalo nereikės.. :)

Eilinį kartą sakau AČIŪ Beatai :)

Vafliai

Senieji gerieji vafliai... visai neseniai juos prisiminiau :))) Primena vaikystę, gimtadienius... :))))


200 g sviesto
5 kiaušiniai
0,5 stiklinės cukraus
1 stiklinė miltų

Sviestą išlydome, kiaušinius gerai išplakame su cukrumi. Supilame lydytą sviestą ir miltus. Viską gerai išmaišome.
Kepame vaflinėje.. :) Saugome vaflius nuo valgytojų, kol kepa... :)

Lipnios cinamoninės bandelės...

Šį receptą jau seniai planuoju parašyti, bet vis laiko nerandu. Man šios bandelės buvo tikras atradimas. Ir tikras šildantis stebuklas šaltą rudens vakarą..  Kai namai pakvimpa cinamonu...
O receptuką pradžiai perskaičiau vartydama Beatos naująją knygą. Tą kartą jos po ranka neturėjau, tad recepto šioms bandelės ieškojau internete. Vieną, sudominusį mane, radau puspapyje gamyklėlė.lt, bet neturėjau kelių ingridientų tad padariau savaip :) Tešlą šį kartą irgi dariau ne taip, kaip įprastai, bet man patiko.. Sesutė sakė, kad skaniau yra mano senoji mielinė (pažadu ir jos receptą įkelti, kad rastumėt savo mylimą bandelių tešlą) :)
Reikės:
3 1/2 puodelių miltų
3 valg.š cukraus
1/2 arb.š druskos
1/2 puodelio pieno
2 1/2 arb.š sausų mielių
2 kiaušinių
115 g kambario temperatūros sviesto
1/2 puodelio grietinės

Sirupui reikės:
115 g sviesto
2 valg.š rudojo cukraus
3 valg.š medaus (vieniems medus patiko, kitiems jo buvo per daug. Kitą kartą dariau be medaus. Tad jei esat meškučiai ir mėgstat be galo saldžiai, dėkit medutį, jei ne - galit jo kiekį sumažinti iki 1 šaukšto arba jo visai nedėti)

Įdarui:
2 valg.š sviesto
1 valg.š cinamono
1/2 puodelio cukraus


Miltus sumaišykite su mielėmis. Kiaušinius šiek tiek paplakite su cukrumi ir duska, sudėkite lydytą sviestą. Pieną pašildykite iki kūno temperatūros (galėtumėt laisvai laikyti įkišus pirštą) Pieną ir grietinę supilkite į kiaušinių ir sviesto masę ir išmaišykite, į šį mišinį suberkite miltus. Viską sumaišykite ir užminkykite tešlą. Tešla turi gausis švelni, šiek tiek lips. Bet kai pakils ir ją gerai išminkysit, bus pats tas. Jei visgi per daug lips, įberkite dar šiek tiek miltų. Tešlą įdėkite į dubenį ir uždenkite rankšluostuku. Palikite šiltai, kad iškiltų dvigubai.
Paruoškite sirupą. Išplakite sviestą, su cukrumi ir medumi  iki vientisos masės. Juo ištepkite kepimo formą. Arba tiesiog ištepkite formą sviestu, medumi ir pabarstykite cukrumi. Aš dar barsčiau cinamonu.
Pakilusią tešlą iškočiokite į 5mm storio stačiakampį, ištepkite tirpintu sviestu, apibarstykite cukrumi ir cinamonu. Susukite į ritinį ir supjaustykite apie 3-4cm pločio bandeles. Jas sudėkite į paruoštą kepimo formą (palikdami nemažus tarpus), ir palikite, kad bandelės šiek tiek pakiltų.
Orkaitę įkaitinkite iki 190ºC , kepkite apie 30 minučių, kol bandelės gražiai parus. Iškepusias bandeles išverskite į lėkštę, kol sirupas nesukietėjo.


Aš visada darau dvigubą normą :) ir bandeles visada kepu įvairių rūšių. Galite daryti ir iš vienos normos, bet imti tik pusę tešlos lipnioms bandelėms, o kitas daryti su kitokiu įdaru. Tą kartą aš dariau su avietėmis.
Taigi:
iškočiojame tešlą, su gan didele stikline išspaudžiam rutuliukus tešloje. Į kiekvieną dedam po keletą aviečių (kad išeitų užspausti tešlą paskui), beriame ant jų cukraus ir darome apvalias bandeles. Jas išdėliojame į skardą, patepame plaktu kiaušiniu (lydytu sviestu, grietine), pabarstome cukrumi ir kepame :)


Skanaus :)