2012 m. balandžio 27 d., penktadienis

Neminkyta New York Times duona (pasiskolinau iš Indrės...)

Šiandien pas mane duonos kepimo diena :) Šiaip ar taip, artėja savaitgalis, duonos nereikės pirkti :) Varčiau Indrės blog'ą ir suviliojo viena duonelė.. Toookia skani pasirodė, su skylutėm.. Visada norėjau išbandyti ciabatas ir panašaus pobūdžio duoneles. Kadangi New York Times duona pasirodė absoliučiai nereikalaujanti pastangų ir jokių "blatnų" produktų, vakar užmaišiau, o šiandien jau sugraužiau kamputį skanios šiltos duonikės (nors sako negalima šiltos duonos valgyti, bet kaip čia atsilaikysi tokiam gardumynui) :)
Taigi, pradedam :)




 Kepaliukui reikės:
3 stiklinių miltų
1/4 šaukštelio sausų mielių
1 šaukštelio druskos
1 + 5/8 puodelio šilto vandens (viso kažkur 385 ml gaunasi)
Šiek tiek miltų pabarstymui

Puodelis 236 ml.

Į indą persijojame miltus, suberiame druską, mieles ir supilame šiltą vandenį (aš iš krano pyliau). Viską išmaišome. Tešla gaunasi lipni, tokia net skystoka pasakyčiau... Tešlą uždengiame maistine plėvele ir laikome kambario temperatūroje 18 - 20 valandų. Vat taip va:


Iškilusios tešlos paviršius bus padengtas oro pūslelėmis, o pati tešla lipni ir minkšta.



 Tešlą išimame iš dubens ant miltuoto paviršiaus. Kelis kartus ją perlenkiame pusiau, neminkant, kad susiformuotų rutulys. (Tiesą sakant, tešla labai lipo prie rankų, rutulys nelabai formavosi...) Tešlą perkeliam ant pamiltuoto rankšluosčio. Miltais pabarstom viršų ir uždengiam kitu rankšluosčiu bei paliekam maždaug 2 valandoms kambario temperatūroje, kad pakiltų. (Apklojau ir galvojau kaip aš ją nuo to rankšluosčio nukrapštysiu...)
Kuomet tešla pakyla į orkaitę statome kokį nors 2,5 - 3 L talpos indą su dangčiu (aš naudojau stiklinį). Orkaitę ir joje esantį indą įkaitinam iki 230 laipsnių.
Įkaitusį indą traukiame iš orkaitės ir tešlą perkeliam į indą, lygiąja puse į apačią. (beveik gavosi :) Uždengiam karštu dangčiu ir kepam 30 minučių,, tuomet nuimam dangtį ir kepam dar 15 - 30 minučių (priklausomai nuo to, kokio apskrudimo pageidaujate), kol viršus gražiai paruduos.
Iškepus atrodė šitaip:



Jums tikriausiai irgi iškilo klausimas kaip ją iš ten iškrapštyti... :) man irgi iškilo... Galvojau, kad teks tame inde ir pjaustyti... Bet...palaukiau kol šiek tiek atvės (kad prie indo galima būtų liestis) ir tada išėmiau :)
Valio :)))) Išėjo... O jau buvau suabejojus :)


P.s. nepamirštam saugaus elgesio taisyklių su karštais įkaitusiais stikliniais indais!!!!
P.p.s. Ačiū Indre, ir toliau mėginsiu tavo receptukus :)


http://indresskanumynai.blogspot.com/2012/03/neminkyta-new-york-times-duona.html


2 komentarai: