2012 m. gegužės 16 d., trečiadienis

Greitas obuolių pyragas

Kai visai neturiu laiko ar tiesiog baisiai tingiu.. Kai užgriūna netikėti svečiai... Šis pyragas yra tikras išsigelbėjimas. Kepu jį jau labai labai seniai. Tereikia visada kameroje turėti šaldytos sloksniuotos tešlos (jos pas mane visada kameroje yra), ledų (jų būna, jei vyras nežino, kad jų yra :)) ir kelių obuolių.. ir gal kokių 10 min. jūsų darbo :)
Paskutinį kartą kepdama pyragą patobulinau, įdėjau porą šaukštų serbentų uogienės.. Vasarą dėsiu porą saujų šviežių uogyčių...
Parašysiu 2 kepimo variantus, pasirinkite jums lengviausią (nors abu labai paprasti) :)

maždaug 24-26 cm skersmens formai (geriau stiklinei ar molinei, tik nelabai tiks nuimamais kraštais, nes išbėgs)

2-3 šaldytos sloksniuotos tešlos lapelių (Mantingos, kur 6 lapukai) arba 1 lapo (kur 2 dideli lapai)
3-4 kietų rūgštokų obuolių
100 g sviesto
cukraus pagal skonį
cinamono

jei norite paskaninti (2 kepimo būdui):
2 valg. š. juodųjų serbentų uogienės arba pora saujų juodųjų serbentų
aš taip pat naudoju kardamoną, maltus gvazdikėlius, muskatą (maišau lygiom dalim su cinamonu)
1 kiaušinis

Gaminimas

1 būdas
Nusilupame obuoliukus, perpjaunam per pusę, išimam sėklas. Obuolius į indą dedame apvaliąja puse, sudedame puse sviesto, supjaustyto gabaliukais, pabarstome cukrumi, cinamonu (jei norime) ir dedame į įkaitintą orkaitę (maždaug 180 laipsnių) kokiom 5-7 min.
Ištraukiam, apverčiam obuoliukus, sudedam likusį sviestą, dar pabarstom cukrumi ir cinamonu, uždedam tešlą, šiek tiek "apkamšom" obuoliukus ir dedam atgal į orkaitę. Kepam kol apskrus viršus.
Iškepus uždedam ant kepimo indo lėkštę ir staigiai apverčiame.. Iš obuoliukų teka skani karamelė.... Pjaustom gabalais, dedam į lėkštę.. šalia ledų... ir valgom... tada kartojam.. :)


2 būdas
Nusilupus obuolius supjaustome maždaug į 8 dalis (skiltelėm didelėm). Keptuvėje išlydome sviesta, dedam obuoliukus, pabarstome cukrumi (pagal skonį), cinamono/kardamono/gvazdikėlių/muskato mišiniu, pakepiname, kol obuoliukai šiek tiek suminkštėja ir svietas su cukrumi virsta karamele. Jei trūksta sviesto, dadedame.
Visą šią masę dedame į kepimo indą, ant viršaus užkrečiame serbentų uogienės ar pabarstome uogytėmis, užklojame ir apkamšome tešla.
Išplakame kiaušinį, aptepame tešlą ir pabarstome cukraus ir cinamono/kardamono/gvazdikėlių/muskato mišiniu. Kepame 180 laipsnių orkaitėje kol paruduos paviršius.
Išimame ir patiekiame taip pat, kaip ir pirmąjame variante :)
Tik neapsideginkite... :) Berašydama net užsimaniau.. Matyt vakare teks kepti :)

Skanaus :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą