2012 m. gegužės 3 d., ketvirtadienis

Šokoladinis amareto tortas

Tai turbūt pats skaniausias kada valgytas tortas... :) Kaip ir dažniausiai, ačiū Beatai!!!! Tik kremo kiekį padvigubinau :) Prie jo reikia šiek tiek padirbėti, bet tikrai verta. Be to, nėra jau taip sunku, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio :) Gaila, gerų fotkių neturiu, bet labai norėjau pasidalinti receptuku :)
 Biskvitas (1)
150 g. sviesto
3 kiaušiniai
200 g cukraus
180 g miltų
40 g kakavos miltelių
1,5 arb. š. kepimo miltelių
150 ml kefyro
1 valg. š. tirpios kavos
1 žiupsnelis druskos

Morengas (2)
200 g. lazdyno riešutų
50 g juodojo šokolado
4 kiaušinių baltymai
220 g. cukraus

Kremas (3)
1 indelis kondensuoto pieno
500 g maskarponės sūrio
5 valg. š. amareto

Biskvito sulaistymui (4)
50 ml paruoštos stiprios kavos
50 ml amareto

Torto papuošimas (5)
200 g juodojo šokolado
100 g grietinėlės (35 proc.)

Gaminame (reikės 2 vakarų) :)
(1)
Kambario temperatūros sviestą išplakti su cukrumi mikseriu iki purios masės. Tada įmušame kiaušinį (jie turi būti irgi kambario temperatūros), paplakame minutę, mušame antrą, vėl išplakame ir taip išplakame visus tris.
Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir kakava, persijojame.
Į sviesto mišinį supilame pusę miltų mišinio. Tada viename šaukšte karšto vandens ištirpiname tirpią kavą ir ją supilame į tešlą (jei neturite tirpios, pasidarykite paprastos ir įpilkite 1,5 valg, š.). Supilame kefyrą, gerai išmaišome ir sudedame likusią miltų masę.
Imame formą (aš kepiau silikoninėje 30 cm skersmens, bet galima ir išardomoje, tada dugną reikėtų sviestiniu popieriumi iškloti, o šonus ištepti sviestu), supilame tešlą ir kepame 45 min iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Ar iškepęs tikrinam pagaliuku :)
Iškepusį biskvitą ataušiname. Kai atvėsta, perpjauname per pusę, kad turėtumėme du blynus.

(2)
Lazdyno riešutus suberiame į skardą ir dedame į 180 laipsnių orakaitę 7-10 min. Atsargiai, nesudeginkit :)
Paskrudusius riešutus paliekam atvėsti ir tada trinant tarp pirštų nulupame luobelę. Nuluptus riešutus sumalame kombainu iki rupių miltų (kad liktų grūdelių)
Šokoladą sukapojame (supjaustome) smulkiais gabaliukais.
Kiaušinio baltymus išplakame su cukrumi iki standžių putų. Ar išplakti baltymai aš tikrinu apvarsdama indą :) Kai jie stovi ir niekur nebėga - baltymai tinkamai išplakti :)
Atsargiai įmaišome riešutus ir šokoladą.
Imame tokio pat dydžio formą, kaip ir kepė biskvitas. Jei ji ne silikoninė, išklojam sviestiniu popieriu, atsargiai supilame baltymus ir kepam 150 laipsnių orkaitėje apie 1 valandą. Kai iškepa, paliekam dar išjungtoje orkaitėje dar apie 15 min. Atsargiai išimame iš formos.

(3)
Kondensuotą pieną verdame 2-3 val. (indelį dedam į puodą su vandeniu ir statome jį ant ugnies). Prižiūrim, kad vanduo neišgaruotų.
Išvirtą ir atvėsintą karamelę suplakame su maskarpone ir amaretu.

(4)
Kavą sumaišome su amaretu

(5)
Šokoladą sulaužome ir ištirpiname ant garų (dedame į dubenį, kurį statome ant puodo su vandeniu (kad vandens dubuo neliestų. Statome puodą ant ugnies.). Karts nuo karto pamaišome.
Kai šokoladas ištirpsta, supilame grietinėlę ir išmaišome. Dubenį dar kelias minutes paliekame ant garų. Šiek tiek atvėsiname.


Liko paskutinis žingsnis - surinkti tortą :)
Ant lėkštės dedame vieną biskvitą, jį sulaistome. Ant biskvito dedame beveik pusę kremo. Dedame morengą, sudedame likusį kremą (porą šaukštų pasilikite viršui). Uždedame likusį biskvitą, jį sulaistome ir užtepame ploną sluoksnį kremo. Ant torto užpilame šokoladinę masę (dar šiltą). Paskirstome ant viršaus ir šonų. Aš palieku pastovėti per naktį. Valgome kambario temperatūros.


Paprastai aš viska išsikepu iš vakaro ar ryto, vakare sutepu ir valgom dar kitą dieną :)
Tortas nepaprastai skanus, morengas susilieja su kremu... mmm... tikrai rekomenduoju :) Kaip sakė vienas valgytojas - tobulas tortas, toks tikras tortas ir turi būti...


4 komentarai:

  1. Ne nu Gintare, argi taip galima... :D Tik pamačius pilvas net pats gurgti pradėjo :))) Jaučiu reiks ir man jį išbandyti, nes nerealiai skaniai atrodo :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. jo, zinok kai paragauji, tai negali sustoti valgyti :)
    butinai pabandyk! toks tikras sokoladinis tortad iseina..

    AtsakytiPanaikinti
  3. Laaaaabai skanus tortas ;-) tik gaila kremas nepavyko, gavosi per skysta masė :-(

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tortas skanus labai, bet kiek kepu biskvita tai niekam neiseina purus, darau viska pagal receptura.Esu kepusi ne viena, nu bet sis kazkoks uzkeretas.Ka darau ne taip?

    AtsakytiPanaikinti